HOŞGELDİNİZ

UMARIM SİZE YARDIMCI OLABİLİRİZ SORUNLARINIZ İÇİN BİZE YAZMANIZ YETERLİ

25 Mart 2009 Çarşamba

Baca Temizliğinde Dikkat edilmesi Gereken Konular

Baca Temizliği ve zehirlenmelere karşı Önlemler

1- Öncelikle baca kullanarak ne yakarsak yakalım mutlaka azda olsa bir kurum yapacaktır Bunun için bacalarımızın belli aralıklarla temizliğini ve kontrollerini yaptırmamız hayatı önem taşımaktadır.

2- Temizlik ve kontrol işlemini yapacak olan firma ve yapan kişinin yetkili ve deneyimli olmasına dikkat etmeliyiz.

3- Baca temizliği Yapan elemanların baca temizlemek için gerekli donanım ve ekipmana sahip olmasına dikkat edilmelidir mesela( baca ebadına göre çelik fırca,uzatma boruları,folyo,bant,ip veya bacanızın durumuna göre vakkum makinesi çıkrık) olmalıdır.

4- Bacanızı kesinlikle çuval ve benzeri cisimlerle temizletmeyin ve kendinizde temizlemeyiniz içinde sıkışması durumunda bacanızın kullanılmaz hale gelebilir tıkanır.

5- Bacanızın temizliği bittikten sonra mutlaka baca cekişini kontrol ettirin.

6-Bacalarda ekseriyetle Çatı üzerindeki kısımlarda çeşitli hava şartları yüzünden bacalarda tahribat olmaktadır temizlik yapan personele mutlaka çatının üst tarafındaki kısımlar hakkında bilri isteyin.

7- Bacanızın temizlendiğine bair mutlaka yetkili kişiden sertifikanızı alınız.

8- Aldığınız sertifikada bacanın durumuyla ilgili yetkili kişinin görüşlerini yazmış olmasına dikkat edin.

8-Sobalarınızı kurarken doğru şekilde kurduğunuza emin olamıyosanız www.simgetemizlik.com/bacanasilolmali.html bu adresten baca ve soba kurmak için bilgi alabilirsiniz.

9-Bacanız temiz olsada lodos olan havalarda kesinlikle sobanızı boldurup yatmayın.

10-Geceleri uyumadan önce lodos olmasada sobaya odun ve kömür doldurup yatmayalım.

11-Doğalgaz Kullanılan bacalarda gazın yanmasıyla oluşan su buharını çelik olmayan bacalarda baca cidarına nufuz ediceği için bacalarda çökme dökülme çatlaklar oluşabilir yılda birsefer doğalgazla ısınan evlerin bacalarını kontröl ettirmeleri gerekmektedir.

12-Doğalgaz Kulanılan çelik bacalı sistemlerde ise bacadan atılan su buharının bir kısmının baca bibinde birikmesini önlemek için dikey bacanın alt kısmındaki dirsekte dırenaj atık su kanalı bulunmaktadır bu kanalın tıkanması neticesinde biriken suyun kazana veya doğalgaz sobasına,kombiye geri verip tamiri zor arızalara yol acmasını önlemek için heryıl baca kontröllerini yaptırıp sorun olmadığını belirten sertifika alınması gerekmektedir.

13- Yukarıda belirtilen tüm hususlar hakkında daha detaylı bilgi için internet sitemizi ziyaret edebilir veya telefonla detaylı bilgi alabilirsiniz.

39 yorum:

  1. Adsız23:57:00

    Naftalin yakarak baca temizlemek nekadar doğrudur??

    YanıtlaSil
  2. Adsız00:07:00

    Naftalinle baca temizlenmesi tehlikelidir sobanıza ve borulara zarar verebilir bacanın iç burumunu bilmediğiniz için baca tutuşabilir, borularda açıklık varise sızıntı olabilir maddi ve manevi hasarlara yol açabilirsiniz ve ayrıca naftalinle bacanızı temizlemeye kalktığınızda hava ve çevre kirliliğine neden olabilirsiniz .

    YanıtlaSil
  3. Adsız00:55:00

    Bacalardan sadece lodos olduğundamı gaz sızıntısı olup zehirlenme olur??

    YanıtlaSil
  4. Tabiyki hayır bacanız temizlenmemiş ve tıkalıysa çatı üzerinde bacanızda tahribat varsa bacanızın çekişi düşükse sobanız ve boruları usülüne uygun şek,lde kurulmamışsa olası gaz sızıntılarına davet olacaktır.

    YanıtlaSil
  5. Adsız02:33:00

    Evde doğalgaz sobası var Baca temizliğini yaptırdım. Ama bazen sanki gaz kokuyor.Ne yapmalıyım?

    YanıtlaSil
  6. Baca temizliğini yaptırdığınız zaman baca çekişinide kontrol ettirdinizmi bacanızız çatıdaki bölümünde tahribat olup olmadığını kontrol ettirdinizmi ? eğer bunlar yapılmışsa ve herşey normal olduğu halde gaz kokuyosa yapacağınız en doğru şey doğalgaz sobasının yakınına bir gaz sensörü takın sinyal verdiğinde evinizi havalandırın, baca çekişi normal dilse ozamanda baca üzerine esmatik taktırarak çekişini normal hale getirebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  7. Adsız02:40:00

    Baca temizliğinde , yetki belgesi olması sart mı?

    YanıtlaSil
  8. Adsız05:39:00

    5 katlı bir binanın 3 üncü katında oturuyorum ben sobayı yakyığımda üskataki dairede koku ve hafif duman oluyo bacada görünürde çatlak falanda yok birçok kişi baktı ama hiç çözüm bulamadılar.

    YanıtlaSil
  9. Eğer bacanız Şont baca ise yani mevcut tek baca var ve dairelerin bacaları o ana bacaya bağlanıyo eğer bacanız böyleyse sizin bacanızın bir üst kattan ana bacaya bağlantı yerinde sızıntı vardır buda süpürgelik aralarından sızıntı yapar yok bacanız müstakil yani herkesin bacası kendine ait se sıva attında baca priket veya tuğlalarında açılmalar olmuştur sıvadanda dışarıya sızıntı yapıyoduz sıvada çatlak olmasa bile sızıntı yapar.

    YanıtlaSil
  10. Bacanızı yetkili ve deneyimli kişilere temizletmaniz gerekir ki doğru ve usulünce temizlenip kontrolleri yapılsın yetkisiz kişilere temizleteceğiniz bacalardan kaynaklanacak herhangi bir kazada elinizde belge olmadığı için hiçbir hak talep edemezsiniz.

    YanıtlaSil
  11. Adsız11:34:00

    Bazen bacamdan siyah zift akıntısı oluyor. Bu zift akıntısının olmamaı için ne yapmk gerekiyor? Yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
  12. Adsız11:43:00

    Şömine bacasının ne kadar sürede aralıkla temizletilmesi gerekir?

    YanıtlaSil
  13. Adsız11:56:00

    Bacadan su geliyor

    YanıtlaSil
  14. Kulanım sıklığına göre bu değişir en azından yılda birsefer temizletmelisiniz.

    YanıtlaSil
  15. ""Bazen bacamdan siyah zift akıntısı oluyor. Bu zift akıntısının olmamaı için ne yapmk gerekiyor? Yardımcı olursanız sevinirim."" Bacanızda ya yağmur şapkası yok veya bacanız izolesiz olduğu için terleme yapıyor kontrol etirmelisiniz.

    YanıtlaSil
  16. Adsız05:56:00

    Doğalgaz sobasının bağlı olduğu bacanın üst katlardan bacanın geçtiği duvarın nemlendiğini söylüyolar böle bişiy olabilirmi nedeni benim sobamın yanmasımı yani ??

    YanıtlaSil
  17. ""Bacadan su geliyor""

    Bacanızdan yağmur yağdığındamı yoksa devamlımı su geliyor??

    YanıtlaSil
  18. Bacanın geçtiği duvarda nemlenme oluyosa bu bacanızın tuğla aralarında açıklık olduğunu gösterir doğalgaz yanarken yaptığı su buharinin üst katlardan duvarları nemlendirmesi şeklinde dışa vuruyor . eğer uygunsa eski bacanızın içinden paslanmaz çelik baca geçirilmesiyle çözülecektir.

    YanıtlaSil
  19. Adsız00:38:00

    Merhaba, sobayı yaktığımda çekmiyor , tütüyor. Ancak odanın penceresini açınca çekmeye başlıyor?Ne yapılması gerekiuor.

    YanıtlaSil
  20. Sanırım bacanız mıstakil baca şönt baca dil müstakil bacalarda bu tür sorunlar olabiliyo sobanızın karşısındaki cama bir menfes taktırırsanız sorununuz çözülmüş olacaktır.

    YanıtlaSil
  21. Adsız10:34:00

    Sayın yetkili bacayı nezman temizletmeliyim en uygun zaman nezamandır??

    YanıtlaSil
  22. baca temizletme zamanı yaktığınız yakıta göre değişir D.gaz sobası veya kömbi bacası ise yılda birkez soba kulanımı bittiğinde veya başlamak üzereyken yapılır ama bacadaki kurum baca cidarına yapışmaması için havalar ısındığında baca temizliği ve kontrollerini yapturmak uygundur. Eğer kömür odun veya farklı bir cins yakıt kullanıyorsanız Temizliği birkaçkez temizleyen yetkili kişinin belirlediği aralıklarla yaptırmalısınız kerekmektedir

    YanıtlaSil
  23. Adsız10:50:00

    Sayın yetkili açıklamanıza çok teşekkür ederim doğalgaz kulanıyorum ve yılda birkez temizlettiğimde baca ağızını kapatmamı gerekir yoksa baca ağızına bir menfes takıp tekrar sobayı yakıncaya kadar odanın hava sirkilasyonu yapmasında sakınca olurmu??

    YanıtlaSil
  24. Bacanızın çekişi iyiyse ve güzel temizlenmişse menfes takabilirsiniz ama eğer iyi temizlenmemişise ters rüzgarda odaya kurum , toz dökülebilir koku yapabilir.

    YanıtlaSil
  25. Adsız15:12:00

    Merhaba havalar ısınınca bacayı temizlettim menfezle kapadım ama bazen kurum dökülüyor menfezden ne yapmalıyım bunu önlemek için ? Teşekkürler

    YanıtlaSil
  26. Bacanız ya iyi temizlenmemiş temizleyen firmenın sertifikasındaki numaralardan arayıp durumu anlatın veya menfezi çıkarıp bacadeliğinizi kağıtla tıkayın tamamen.

    YanıtlaSil
  27. Adsız06:02:00

    Doğalgaz sobasının servisi baca temizliğinin yapılmasına gerek yok dedi ne yapmalıyım?

    YanıtlaSil
  28. Sobanızın servisi, kombinizin, merkezi kazanınızın servisi veya herhangi biri size eğer bacatemizliği yaptırmanıza gerek yok diyorsa ondan size imzalı ve kaşeli bu bacanın temizlenmesine gerekyoktur diye bir kağıt vermesini isteyin . her bacanın temizlenmesi ve çekiş kontröllerinin yapılması gerekmektedir.

    YanıtlaSil
  29. Adsız00:08:00

    sayın yetkili bacaları geçen ay temizlettim ve menfez kapak taktım ama 3 bacanın sadece 1 tanesinden kurum kokusu geliyor çözüm nedir?

    YanıtlaSil
  30. sadece birinden gelen kurum kokusu o baca daha yoğun kulanılmıştır tam temizlenmemiş olabili takılan menfez kapağını çıkarın ve gazete kağııdıyla iyice sıkıştırın kışın o bacayı kulanacaksanız eğer ters rüzgarlarda evin içine basınç yapabilir çatı üzerinden kontrol etirin.

    YanıtlaSil
  31. Adsız01:45:00

    Slm, binanın ısıtma sistemi kömür sobası bacalar bina boyunu geçecek şekilde yükseltildi fakat burdaki binalar çok sık yakın birbirine, daha önceleri baca deliğinden bir akıntı gelmiyordu şu 1 ay içerisinde havaların sıcak gitmesinden dolayımı bilmiyorum baca sürekli akıyor siyah zift akıntısı var baca sistemi tuğla ile örülmüş. binanın yaşıda 11 baca delikleri dar olarak yapılmış genişletmeye imkan vermeyecek derecede küçük baca delikleri. Bu akıntıyı nasıl önleyebiliriz. Birde bazı durumlarda rüzgar estiğinde duman geri tepiyor buna ek olarak banyo bacasıda aynı yere verilmiş hem banyo kazanı hemde odadaki soba yakıldığında içeriye veriyor dumanı. Soba borusunun camdan dışarı verilebilmesi gibi bir durum söz konusu değil binanın konumu buna el vermiyor. Son olarak bina 15 daireden oluşuyor H biçimi denilebilir. 1. kat 2 daire 5. kata kadar 3 daire 6. katda tek daire

    YanıtlaSil
  32. Merahaba Bacadaki akıntı sıcaklardan kaynaklı olmaz aksine baca iç sıcaklığı dış sıcaklıktan az olursa akıntı yapar banyo bacasıyla birleştiği için banyoda kullanılan şofben yanarken bacadae atacağı nem zift olarak aşağıya akar bacanız iyi çekmediği içinde bu çok yoğun olabilir.
    Bacanızın tepmesini önlemek için baca üzerine esmatik taktırabilirsiniz ters rüzrarlarda bile dönüp baca içinde sirkülasyon sağlayacaktır baca hacminden biraz büyük bir esmatik taktırdığınızda hem akıntıyı hemde bacanın tepmesini önleyecektir baca temizliğinizide yaptırmayı ihmal etmeyin . Teşekkürler

    YanıtlaSil
  33. Adsız13:28:00

    kapıyı kapattığımız zaman soba içeri tütüyor ne yapmnalıyım

    YanıtlaSil
  34. Bacanıza bir esmatik taktırın veya sobaya cephe olan camlardan birine bir menfez taktırın

    YanıtlaSil
  35. Adsız03:33:00

    Merhaba 4 Katlı bir binanın giriş katındayım binada sadece ben soba yakıyorum basen en üskattki komşum odaya duman dolduğunu söylüyo hiç görmedim dumanı ama odadan is kokusu var neden olabilir ne yapmalıyız ?

    YanıtlaSil
  36. Merhaba sanırım sizin bacanızdan çıkan duman lodos olduğu zaman diğear bacanın içine girip komşunuzun evinden çıkıoyr lodus olduğunda böyle problemler yaşamanız normaldir yapmanız gereken lodos olduğunda sobanızı aşırı yakmayın veya çatı üzerinden bacanızı diğer baçalardan yükseğe çıkarın yani iki parça boruyla yapabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  37. Adsız11:34:00

    kömür sobası baglantı borularından zift akıyor neden ?

    YanıtlaSil
  38. Adsız15:04:00

    Merhaba,

    Biz gecekonduda yaşıyoruz ve kömürlü soba kullanıyoruz. Sorunumuz ise bacayla ilgili değil sobanın borularıyla ilgili. Belki cevap verebilirsiniz umuduyla buraya yazıyorum.

    Boruların birleştiği yerlerden bazen siyah zift akıntısı oluyor. Bu akıntıyı önlemek için bez kullanıyoruz ve bu çok çirkin bir görüntü oluşturuyor. Boruları sık temizlememize rağmen yani kurum olmamasına rağmen akıntı yapıyor. Nedenini çözemedik. Bizi bu bezlerden, çirkin görüntüden kurtarma önerisinde bulunabilir misiniz?

    YanıtlaSil
  39. Merhaba.
    Öncelikle borulardan oluşan zift akıntısı sobanızda yaktığınız kömürün kalorisi büşük olabilir yani tam hararette yanmadığı için boru içinde nem yapıyodur bu nemde borulardan kurumla karışıp zift olarak akıyodur.
    Bunu önlemek için kömürünüzü değişitirebilirsiniz kömürünüzün kalorisi iyiyse ozaman boruların ek yerlerini Aliminyum ipliksiz folyo bantıyla bantlayabilirsiniz veya boruları aşağıdakini yukardakinin içine dilde yukardakini aşağıdakinin içine takıp bantlayabilirsiniz buda oluşan akıntıyı soba içine taşır ama boruları ters taktığınızda mutlaka bantlayın ipliksiz aliminyün folyo bantla ek yerlerini iyice temizledikten sonra.
    Umarız yardımcı olabilmişizdir.

    YanıtlaSil